ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Θέμα: «Λανθασμένη απόφαση τοποθέτησης  διευθύντριας σε σχολική μονάδα της Εύβοιας»                                                                                                                            

 

Κύριε Υπουργέ

Κατά τη διαδικασία επιλογής διευθυντών για τα δημοτικά σχολεία του νομού Εύβοιας και αμέσως μετά την έκδοση του πίνακα με τις επιλογές των σχολείων από τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς, διαπιστώθηκε πως υπήρχε παράτυπη τοποθέτηση διευθυντή σχολείου, συγκεκριμένα στο Δημοτικό σχολείο Καστέλας του Δήμου Μεσσαπίων – Διρφύων, καθώς την θέση κατέλαβε εκπαιδευτικός ειδικής αγωγής (ΠΕ71), ενώ στο σχολείο δεν υπάρχει σταθερή δομή ειδικής αγωγής (τμήμα ένταξης), ώστε ο διευθυντής του σχολείου να καλύπτει το ωράριό του, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία.

Καθώς στόχος του Συλλόγου μας είναι η επίλυση προβλημάτων και όχι η δημιουργία τους, επισημάνθηκε από τα αρμόδια συνδικαλιστικά όργανα του Συλλόγου μας αρχικά προφορικά, τόσο στη Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Εύβοιας, όσο και στην Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας το θέμα και ζητήθηκε η επίλυσή του με βάση ότι προβλέπει ο νόμος.

Η απάντηση που εισέπραξαν οι εκπρόσωποί μας ήταν, από τη μεν διεύθυνση Εύβοιας πως όλα έχουν γίνει όπως πρέπει (ο διευθυντής θα καλύπτει το ωράριο κάνοντας παράλληλη στήριξη!!!), από τη δε Περιφερειακή Διεύθυνση Στερεάς Ελλάδας, υπόσχεση πως θα εξεταστεί το θέμα.

Μετά το πέρασμα αρκετών ημερών χωρίς να δοθεί κάποια απάντηση για την εξέλιξη του ζητήματος, το ΔΣ του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, επανήλθε με γραπτό του υπόμνημα προς τις διευθύνσεις Εύβοιας και Στερεάς Ελλάδας, καταθέτοντας μάλιστα και γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ (την οποία επισυνάπτουμε), η οποία αναφέρει:

«…στην συγκεκριμένη σχολική μονάδα δεν υφίσταται τμήμα ένταξης. Συνεπεία αυτού, δυνατότητα σταθερής κάλυψης του ωραρίου κατά την διάρκεια της θητείας  για έναν εκπαιδευτικό ΠΕ 71 θα μπορούσε μόνο να υπάρξει μέσω της παράλληλης στήριξης. Κατά την ερμηνεία, που δόθηκε ανωτέρω στην διάταξη του άρ. 39 παρ. 3 ε του ν.4825/2021, η παροχή εργασίας στο πλαίσιο της παράλληλης στήριξης δεν ικανοποιεί τους όρους του νόμου, διότι η παράλληλη στήριξη δεν αποτελεί σταθερή δομή (αλλά μεταβαλλόμενη).  Μετά ταύτα, έχω την άποψη, ότι σε περίπτωση απουσίας Τμήματος Εντάξεως στο συγκεκριμένο σχολείο, δεν είναι δυνατή η τοποθέτηση εκπαιδευτικού ΠΕ 71 ως Διευθυντή Σχολείου Γενικής Εκπαίδευσης.

Στις 29/5/2023 μας κοινοποιήθηκε ως απάντηση, με το έγγραφο της Διεύθυνσης Π.Ε. Ν. Εύβοιας (αρ. πρωτ. 6148), ακριβές απόσπασμα της πράξης 19/19-04-2023 που αφορά στην πρόταση τοποθέτησης Διευθυντών σχολικών μονάδων Π.Ε. Εύβοιας, χωρίς καμία περαιτέρω διευκρίνιση!!

Προκαλεί κατάπληξη το γεγονός ότι δεν ελήφθη καν υπόψη η γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ, η οποία λέει τα αντίθετα καθώς και το γεγονός πως δεν ζητήθηκε γνωμοδότηση από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας όπως τουλάχιστον διαβεβαίωνε η Περιφερειακή Διευθύντρια Στερεάς Ελλάδας!

Η απόφαση της διοίκησης είναι καταφανώς λανθασμένη καθώς η Διευθύντρια του σχολείου είναι δασκάλα ειδικής αγωγής (ΠΕ71) και δεν μπορεί να καλύψει το υποχρεωτικό της ωράριο που προβλέπεται από τον νόμο, σε τάξεις γενικής αγωγής (η παράλληλη στήριξη δεν είναι σταθερή δομή, την επόμενη χρονιά μπορεί να μην υπάρχει στο συγκεκριμένο σχολείο είτε γιατί ο μαθητής έφυγε είτε γιατί δεν εγκρίθηκε η συνέχισή της, εργαστήρια δεξιοτήτων δεν μπορούν να γίνουν από δάσκαλο ειδικής αγωγής, δάσκαλος ειδικής αγωγής δεν μπορεί να εργαστεί στη γενική αγωγή, κλπ) που κάθε καλοπροαίρετος δεν μπορεί να μην απορεί γιατί δεν έχει διορθωθεί, όταν μάλιστα υπάρχει και γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου της ΔΟΕ που το αποδεικνύει.

Κύριε Υπουργέ

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας, θεωρώντας πως είναι χρέος του να εξασφαλίσει τη νομιμότητα των διαδικασιών και την αξιοκρατία, απευθύνεται σε εσάς ζητώντας να προβείτε σε όλες εκείνες τις ενέργειες που θα εξασφαλίσουν την ορθότητα της επιλογής στελεχών με βάση τον νόμο. Η νομιμότητα στην επιλογή στελεχών εκπαίδευσης του νομού Εύβοιας, πρέπει να αποκατασταθεί.

 

Για το ΔΣ

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.