Πρότυπα- Πειραματικά Σχολεία

Χαλκίδα 14/5/2021

Αρ. πρωτ. 90

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας από νωρίς έχει εκφράσει τις απόψεις του για τη δημιουργία των Πρότυπων – Πειραματικών σχολείων για το Νομό μας.

Είναι επιστημονικά παραδεκτό από την εκπαιδευτική κοινότητα ότι τα πειραματικά σχολεία θα πρέπει να είναι συνδεδεμένα  με τα πανεπιστημιακά ιδρύματα ώστε να  εφαρμόζουν τα προτεινόμενα από αυτά  προγράμματα με βάση την παιδαγωγική έρευνασε προσδιορισμένο χρονικό πλαίσιο,  σε τυχαίο και αντιπροσωπευτικό δείγμα μαθητών. Ο κλάδος ποτέ δεν υπήρξε αρνητικός απέναντι σε αυτόν τον επιστημονικά πολύτιμο θεσμό, αλλά και ουδέποτε κλήθηκε να καταθέσει προτάσεις σχετικά με τη λειτουργία και τη δομή τους. Τα σχέδια όμως, της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. μας βρίσκουν απόλυτα αντίθετους. Είναι σχέδια ξένα προς την παιδαγωγική, τις ανάγκες των μαθητών και τον χαρακτήρα του δημόσιου σχολείου.

Πριν λίγες μέρες ενημερωθήκαμε πως στο Νομό Εύβοιας θα λειτουργήσουν από τη σχολική χρονιά 2021 -2022 δύο Πρότυπα Σχολεία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Η λειτουργία αυτών των σχολείων ως Πρότυπων θα δημιουργήσει μια σημαντική αναστάτωση στη χωροταξική κατανομή των μαθητών της Έκτης (Στ΄) τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Χαλκίδας που θα εγγραφούν στην Α΄ Γυμνασίου. Δεκάδες μαθητές θα αναγκαστούν να μετακινούνται σε μεγάλες αποστάσεις για να πάνε στο σχολείο που θα τους «οριστεί». Θα χαθεί έτσι η έννοια του σχολείου της γειτονιάς καθώς θα χρειαστεί και πάλι στο και πέντε καινούρια χωροταξική κατανομή. Επίσης η εγγραφή των μαθητών στα σχολεία αυτά θα γίνεται με εξετάσεις,πόσο μάλλον στο τέλος μιας τόσο δύσκολης σχολικής χρονιάς.

Σημειώνουμε πως και τα προηγούμενα χρόνια αρκετά σχολεία της πόλης αντιμετώπισαν ζητήματα με την χωροταξική κατανομή των μαθητών σε σχέση με την εγγραφή τους στα Γυμνάσια και θεωρούσαμε πως μετά την τελευταία κατανομή θα επικρατούσε ηρεμία και προγραμματισμός.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου δηλώνει τη συμπαράστασή του στις ενέργειες και τις δράσεις της ΕΛΜΕ Εύβοιας που αφορούν τον χαρακτηρισμό των δύο σχολείων της πόλης σε Πρότυπα. Δηλώνει ακόμη, πως εμείς οι εκπαιδευτικοί, είμαστε υπέρ ενός δημόσιου και δημοκρατικού σχολείου, για όλα τα παιδιά. Πως είμαστε υπέρ της ισοτιμίας των σχολείων,των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Είμαστε υπέρ της εκπαίδευσης όλων των παιδιών χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς. Είμαστε υπέρ των μόνιμων διορισμών των εκπαιδευτικών σε αριθμό που είναι απαραίτητος για να λειτουργούν τα σχολεία σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια απρόσκοπτα και προς όφελος των μαθητών και της κοινωνίας.

 

 

 

 

 

Ο Πρόεδρος                                                               Η Γραμματέας

Λάμπρος Γιαννούχος                                               Έφη Βαρβάρου

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.