Εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης…. το νέο επικοινωνιακό παιχνίδι του Υπουργείου!!!

Η υποχρεωτικότητα της 2χρονης προσχολικής εκπαίδευσης, με ευθύνη του κράτους, αποτελεί πάγιο συνδικαλιστικό αίτημα το οποίο τεκμηριώνεται επιστημονικά από τα ερευνητικά δεδομένα, που προκύπτουν από την δίχρονη παραμονή των νηπίων στο νηπιαγωγείο. Αυτή η παιδαγωγική και κοινωνική αναγκαιότητα που αφορά την ανάπτυξη, εκπαίδευση και διαπαιδαγώγηση του παιδιού, δεν μπορεί να είναι μία επιλεκτική παροχή η οποία δημιουργεί άνισες ευκαιρίες στην εκπαίδευση των παιδιών.

Καταγγέλλουμε την πολιτική της ισοπέδωσης του δικαιώματος σε μια εκπαίδευση ποιότητας για όλα τα παιδιά και επισημαίνουμε:

Η λειτουργία των τριμελών επιτροπών, αποτέλεσε ένα καλά σχεδιασμένο άλλοθι του Υπουργείου, για να εξαιρέσουν σημαντικούς Δήμους από την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης, χωρίς ουσιαστικά στοιχεία, παρά μόνο με επιπόλαιες προσωπικές εκτιμήσεις, διαπιστωμένες μέσα από το φακό των μικροσυμφερόντων και των πελατειακών σχέσεων.

Μια προσεκτική ματιά στους Δήμους που επιλέχτηκαν δείχνει την έλλειψη πρόθεσης του Υπουργείου για ουσιαστική υλοποίηση της ,ενώ προωθείται μια αμφίβολη διαδικασία, η ολοκλήρωση της οποίας τοποθετείται στο απώτερο μέλλον.

Οι δήμοι που επιλέχτηκαν δεν είχαν καμία ανάγκη από τη θεσμοθέτηση της δίχρονης προσχολικής, γιατί όλα τα παιδιά παρακολουθούν το Δημόσιο σχολείο αφού πρόκειται για περιοχές νησιωτικές, απομακρυσμένες και πληθυσμιακά μικρές, με μηδενικό κόστος σε υποδομές και προσλήψεις εκπαιδευτικών.

Οι Εξαγγελίες του υπουργού δεν μπορούν να μένουν μόνο σε επικοινωνιακό επίπεδο, και να προσκυνούν ιδιοτελή- συντεχνιακά συμφέροντα της ΚΕΔΕ και των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.

Καλούμε την κυβέρνηση

-Να προχωρήσει άμεσα στη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης σε όλη την επικράτεια, με μοναδική δομή το νηπιαγωγείο (για τις ηλικίες 4-6 ετών), με εξασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την ομαλή λειτουργία τους (υλικοτεχνικής υποδομής και αντίστοιχων συνθηκών σίτισης με το απαραίτητο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό).

-Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες από πλευράς των Δήμων και του Υπουργείου Παιδείας για να φοιτήσουν τον Σεπτέμβριο όλα τα προνήπια στο Δημόσιο Νηπιαγωγείο.

-Να δοθούν άμεσες λύσεις στο κτηριακό πρόβλημα (όπου υπάρχει)- με ενοικίαση κατάλληλων και σύγχρονων χώρων και να προχωρήσει άμεσα σχεδιασμός-προγραμματισμός για εύρεση οικοπέδων και ανέγερση νέων κτηρίων.

Καλούμε όλους τους εκπαιδευτικούς του Συλλόγου μας, να συμμετέχουν μαζικά και δυναμικά στην έκτακτη γενική συνέλευση την Πέμπτη 26 Απριλίου στις 7.00μ.μ. στο εργατικό κέντρο, με κύριο θέμα την εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής εκπαίδευσης.

Οι αγώνες είναι μπροστά μας…. να είμαστε όλοι εκεί γιατί η αποχή σημαίνει αποδοχή !!!

 

Για το ΔΣ

Η Πρόεδρος                                                     Η Γραμματέας

Βέτα Κορωναίου                                             Έφη Βαρβάρου

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.