ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!

ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΣΟΥ!!!!!!
Συναδέλφισσες ,συνάδελφοι
Ο όρος γραφειοκρατία αναφέρεται σε όλες εκείνες τις διαδικασίες, που χαρακτηρίζονται από υπερβολική πολυπλοκότητα με αποτέλεσμα να δημιουργείται αδικαιολόγητη καθυστέρηση ή και αδράνεια στα πλαίσια της εκπαίδευσης και της διοίκησης. Η ανεξέλεγκτη διόγκωση, από την οποία κυριαρχείται ολόκληρο το εκπαιδευτικό και διοικητικό σύστημα καταλήγει σε έναν περίπλοκο, δύσκαμπτο και χρονοβόρο τρόπο λειτουργίας των παραπάνω συστημάτων, που προκαλεί αγκυλώσεις, οι οποίες καταλήγουν στην αύξηση του κόστους, την κάθετη πτώση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης στον υπερβολικό και άσκοπο χρόνο ενασχόλησης των εκπαιδευτικών με ζητήματα που δεν έχουν καμία απολύτως αξία για τους μαθητές μας και την κοινωνία .
Για να μπορεί το εκπαιδευτικό σύστημα να συμβάλλει στην εκπαίδευση και στην παρεχόμενη παιδεία, πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον δυο προϋποθέσεις: Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που να ακούει τους εκπαιδευτικούς και τις προτάσεις τους και χαρούμενοι μαθητές και εκπαιδευτικοί στα σχολεία .
Για τη σημερινή πολιτική ηγεσία είναι ξεκάθαρο πια , ότι το γόνατο, είναι δυστυχώς το πιο χρήσιμο εργαλείο συγγραφής νόμων. Η εκπαιδευτική πολιτική βάλτωσε στο βούρκο των επικοινωνιακών τρικ, της έλλειψης οράματος και σχεδίου , δεκάδων πλατφορμών, και του λαϊκισμού.
Η κατάσταση στα σχολεία είναι τραγική. Τα σχολεία πνίγονται στο πέλαγος της γραφειοκρατίας. Οι εκπαιδευτικοί σήμερα περισσότερο γράφουν «χαρτιά», και συμπληρώνουν διαδικτυακές πλατφόρμες, παρά διδάσκουν. Και όλες αυτές τις διαδικασίες το Υπουργείο και οι παράγοντες του δίνουν την εντολή να διεκπεραιώνονται από μία και τέταρτο μέχρι δύο το μεσημέρι. Αλήθεια πώς μπορεί αυτό να γίνει ; ποιες από όλες τις διαδικασίες θα ολοκληρωθούν ; τακτικές -έκτακτες- τρίμηνες του Συλλόγου Διδασκόντων ,Σχολικά Συμβούλια , συναντήσεις των ομάδων αξιολόγησης ,των Συντονιστών τάξεων ,των Μεντόρων ,δειγματικές διδασκαλίες, προγραμματισμός ;
Ο διδακτικός χρόνος πλέον είναι η μειοψηφία. Ο κόσμος βέβαια νομίζει ότι οι μαθητές μαθαίνουν ρομποτική και ξένες γλώσσες από το νηπιαγωγείο. Αλήθεια, σε ποια νηπιαγωγεία ακριβώς; Στα παρακμιακά ενοικιαζόμενα ισόγεια της Χαλκίδας ,στα κοντέινερ που μπάζουν από παντού; Και με τι εξοπλισμό; Ούτε χαρτί για φωτοτυπίες δεν υπάρχει!
Ο εκπ/κός δεν προλαβαίνει να ασκήσει τον παιδαγωγικό του ρόλο αφού τρέχει με «χαρτιά» ή και για «χαρτιά». Υπάρχουν όμως και άλλα.. Εκ/κοί με σοβαρά θέματα υγείας, παραμένουν σε τάξεις. Τα κενά δεν καλύπτονται σχεδόν ποτέ στην ώρα τους .Οι νηπιαγωγοί, κυριολεκτικά δεν μπορούν να πάνε ούτε στην τουαλέτα. Οι γονείς έχοντας τα δικά τους σοβαρά προβλήματα (ανεργία ,ακρίβεια, έλλειψη χρόνου) βρίσκουν το σχολείο ως το χώρο που θα τους τα λύσει όλα.
Είναι καιρός η κυβέρνηση και η Υπουργός να αντιληφθούν πως κάτω από αυτές τις συνθήκες και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας θα οδηγηθεί σε τέλμα . Δεν μπορεί στην ψηφιακή εποχή η γραφειοκρατία να ταλανίζει την εκπαίδευση . Είναι η ώρα να ακούσουν στην κυβέρνηση τους εκπαιδευτικούς και τις προτάσεις τους. Είναι η ώρα το σχολείο να ξαναγίνει χώρος χαράς και δημιουργίας .

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.