Ανακοίνωση για το σχέδιο στρατηγικού σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Με έκπληξη ο εκπαιδευτικός κόσμος ενημερώθηκε ότι στο Σχέδιο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εκφράζεται η πρόθεση της Πρυτανείας να προχωρήσει στην ένταξη του Τμήματος Φροντίδας και Αγωγής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στη Σχολή Επιστημών Αγωγής. Το 2018, όταν είχε ξανατεθεί το αντίστοιχο θέμα και όλη η εκπαιδευτική κοινότητα είχε εκφράσει την έντονη διαφωνία της, κανένα ΑΕΙ της χώρας μας δεν είχε εντάξει σε Σχολές Επιστημών Αγωγής τα Τμήματα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία.

Άλλωστε οι δομές για παιδιά ηλικίας 0 – 4 ετών διαφέρουν τόσο ως προς το αντικείμενο παροχής υπηρεσιών, όσο και ως προς την οργάνωση, τις απαιτήσεις και το προσωπικό τους σε σχέση με τα Νηπιαγωγεία που εποπτεύονται από το Υπουργείο Παιδείας και στα οποία η φοίτηση των μαθητών/τριών είναι υποχρεωτική και οργανώνεται με βάση το ισχύον Αναλυτικό Πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου και σαφώς διατυπωμένους σκοπούς μέσα στο πλαίσιο των γενικών και ειδικών σκοπών της προσχολικής εκπαίδευσης.

Μία ενδεχόμενη ένταξη θα δημιουργήσει πάλι αναστάτωση ως προς τα εργασιακά δικαιώματα.

Η αναγνώριση του ρόλου του νηπιαγωγείου και γενικότερα η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης έχει ιδιαίτερη σημασία, όχι μόνο για τον κόσμο της εκπαίδευσης αλλά για όλη την κοινωνία.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Χαλκίδας εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην πρόθεση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων να εντάξει το Τμήμα Φροντίδας και Αγωγής στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στη Σχολή Επιστημών Αγωγής, καλώντας την να μην προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια.

Εξάλλου δεν υπάρχουν απόλυτα συναφή και συγγενή αντικείμενα οπότε κανένα κέρδος από αυτή την ένταξη που προτείνεται .

O ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                          Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Λ.ΓΙΑΝΝΟΥΧΟΣ                                       ΕΦΗ ΒΑΡΒΑΡΟΥ

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.