Εξ’ αποστάσεως διδασκαλία

Χαλκίδα 19/11/2020

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι, η πρώτη ημέρα της τηλεκπαίδευσης στέφθηκε από παταγώδη αποτυχία. Ένα σύστημα που κατέρρευσε με το που ξεκίνησε στις 2:00 το μεσημέρι. Εκπαιδευτικοί, παιδιά και γονείς κολλημένοι στις οθόνες των υπολογιστών να προσπαθούν να μπουν στη webex και να μην τα καταφέρνουν με τίποτα. Και όσοι τα κατάφεραν, αυτό ήταν για πολύ μικρό χρονικό διάστημα και με ελάχιστο αριθμό μαθητών. Δεν χρειάζεται να αναφερθούμε σε παραδείγματα και σε περιπτώσεις. Η ίδια εικόνα σε όλα τα σχολεία του Συλλόγου Δημοτικά και Νηπιαγωγεία. Μια τραγελαφική εικόνα, μια εικόνα που προσβάλει την τεράστια προσπάθεια των εκπαιδευτικών να επικοινωνήσουν με τους μαθητές τους και να συνεχίσουν την εκπαιδευτική διαδικασία μέσα από την πλατφόρμα της webex .

Ο Σύλλογος εδώ και καιρό είχε επισημάνει τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που αφορούσαν στο σύστημα και στην πλατφόρμα που επιλέχτηκαν από το υπουργείο. Θα έπρεπε να ενισχυθεί το δίκτυο των σχολείων καθώς και ο εξοπλισμός τους για να μπορούν οι εκπαιδευτικοί να κάνουν τα μαθήματά τους από το χώρο του σχολείου με τρόπο ασφαλή.

Ο ανύπαρκτος σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας για το ενδεχόμενο αναστολής λειτουργίας των σχολείων και την υλοποίηση της σύγχρονης εξ αποστάσεως εκπαίδευσης δείχνει ότι η πολιτική του ηγεσία δεν έχει γνώση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας, των αναγκών και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των μικρών, ιδιαίτερα, παιδιών.

Στο χρονικό διάστημα που μεσολάβησε από τη λήξη της προηγούμενης αναστολής λειτουργίας μέχρι και σήμερα, δεν πραγματοποιήθηκε καμία ενέργεια ώστε να είναι δυνατή η υλοποίηση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για το σύνολο του μαθητικού δυναμικού, χωρίς αποκλεισμούς. Τα περίφημα tablet για όλους τους μαθητές έμειναν εξαγγελία. Η κυβέρνηση δεν διέθεσε κονδύλια για την τεχνολογική υποδομή των σχολείων και την παροχή του απαραίτητου τεχνολογικού εξοπλισμού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ενώ, σε αντίθεση με άλλες χώρες που εξασφάλισαν τα απαραίτητα κοινοτικά κονδύλια για προμήθεια εξοπλισμού (π.χ. Πορτογαλία) δεν φρόντισε να πράξει το ίδιο. Δεν υλοποιήθηκε, επίσης, το πρόγραμμα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, παρά τις εξαγγελίες της πολιτικής ηγεσίας (εκτός εάν ως τέτοιο αντιλαμβάνονται κάποιες οδηγίες του Ι.Ε.Π.). Όσο για τη «δυνατότητα» σύνδεσης από σταθερό τηλέφωνο στην τάξη (μόνο ως ακροατής) από παιδαγωγική – εκπαιδευτική άποψη, μόνο ως «δυνατότητα» δεν μπορεί να εκληφθεί.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου με βάση την υφιστάμενη κατάσταση, καλεί την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. να εγκαταλείψει την επικοινωνιακή και εκπαιδευτικά καταστροφική τακτική του και να προχωρήσει άμεσα, από τη στιγμή που έκανε μονόδρομο το κλείσιμο των σχολείων, σε:

  • εξασφάλιση, με ευθύνη και δαπάνη του κράτους, του αναγκαίου τεχνολογικού εξοπλισμού (laptop ή tablet) για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς, μέριμνα για δωρεάν και γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο για όλους, αναβάθμιση του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου ώστε να καλύπτει τις ανάγκες των Δημόσιων Σχολείων.
  •  αναπροσαρμογή της ύλης για όλες τις τάξεις αφού η εξ αποστάσεως εκπαίδευση δεν καλύπτει ολοκληρωμένα την γνωστική διαδικασία (ιδιαίτερα αν, τελικά, υπάρξουν μαθητές που δε θα συμμετέχουν).
  • δυνατότητα διαχείρισης της εκπαιδευτικής διαδικασίας από τους Συλλόγους Διδασκόντων στο πλαίσιο της παιδαγωγικής ελευθερίας, ως προς το πρόγραμμα και την αξιοποίηση των μεθόδων εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (επιλογή πλατφόρμας, μέσων επικοινωνίας, μεθόδων διδασκαλίας κλπ.) όταν δεν εξασφαλίζεται η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στη σύγχρονη εξ αποστάσεως διδασκαλία.
  • διασφάλιση για τη μη καταγραφή απουσιών για τους μαθητές που αποδεδειγμένα δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στις διαδικτυακές τάξεις.

 

Ο Πρόεδρος                                         Η Γραμματέας

 

Λάμπρος Γιαννούχος                         Έφη Βαρβάρου

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.