Ανακοίνωση για την Περιγραφική Αξιολόγηση

Η σημερινή μορφή αξιολόγησης του μαθητή στην Α/θμια Εκπ/ση συνεχίζει να αναπαράγει την παραδοσιακή ξεπερασμένη παιδαγωγική αντίληψη καθώς προάγει τον ανταγωνισμό, τη βαθμοθηρία και δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα για τον εκπαιδευτικό και για το σχολείο. Στις μέρες μας η ανάγκη εναλλακτικών μορφών αξιολόγησης είναι επιβεβλημένη. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η περιγραφική αξιολόγηση.

Για ένα τόσο σοβαρό θέμα που απασχολεί και θα απασχολήσει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα το Υπουργείο και οι δομές του έκαναν και πάλι την ενημέρωση μονομερή και ελλειμματική. Ενημέρωσαν μόνο τους Δ/ντές, Δ/ντριες Σχολείων και Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων με στόχο δήθεν τον πολλαπλασιασμό της πρότασης. Όλοι μας θυμούμαστε τους «πολλαπλασιαστές» σε παλιότερες εποχές. Η περιγραφική αξιολόγηση προκειμένου να καταστεί λειτουργική και όχι επιφανειακή απαιτεί :

  • Μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό και έγκαιρα στελεχωμένα σχολεία
  • Συστηματική επιμόρφωση όλων των εκπ/κών , ενημέρωση γονέων και κοινής γνώμης
  • Μεθοδολογικά εργαλεία που να μη χρήζουν εκτεταμένης και με πολλές λεπτομέρειες αναφορές, αλλά συνοπτικές παρατηρήσεις
  • Η διεκπεραίωση της περιγραφικής αξιολόγησης να εντάσσεται στο διδακτικό ωράριο των εκπ/κών
  • Πραγματοποίηση ημερίδων – σεμιναρίων με μερική ή πλήρη απαλλαγή από το διδακτικό έργο των εκπ/κών για διαρκή ανατροφοδότηση

Απαιτούμε εκπαιδευτικές παρεμβάσεις για όλους τους εκπαιδευτικούς.

 

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                 Η γραμματέας

Γιαννούχος Λάμπρος                 Έφη Βαρβάρου

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.